fbpx

"Sötét éjszakákon vijjogott a nádas. Különös hangok támadtak, némelykor mintha kiáltottak volna, hol itt, hol meg amarra. Beszélték, hogy a lápok közt lapuló kis szigeteken boszorkányok szoktak lagzit tartani.
Sötét, csillagtalan éjszakákon ma is lidérclángok táncolnak a halom körül."

 /Szűcs Sándor: A régi Sárrét világa/

Nemeztakaróm témáját szülőföldem, a Sárrét legendáiból merítettem. A sárréti települések határában egykor húzódó laponyagos, nádas vidékek titkairól sok mendemonda kering errefelé. A régi öregek úgy emlékeznek, hogy hajdan boszorkányok ütöttek itt tanyát. Sokan látni, legtöbben csak hallani vélték őket, ahogy hangosan kurjongatva, nagyokat rikkantva eszelős táncot jártak a sűrű nádasban.

A kisszőnyegem vizes-szappanos nemezelési technikával készült Dél-német bundagyapjúból, előnemezből kivágott, kaukázusi módszerrel. A minta rajzolása, tervezése után előnemezeket készítettem, majd a mintának megfelelően kivágtam és összeillesztettem a formákat, ezután gyapjúval töltöttem fel az üres részeket. Ezt forróvizes-szappanos belocsolás, majd hosszas simogatás követte, míg a szőnyeg olyan állagúra nemezelődött, hogy hengerre feltekerve már biztonságosan lehetett görgetni... Újabb forró vizes belocsolások után lepedőbe szorosan becsavarva készre gyúrtam, kint a szabadban, fektetve szárítottam.

boszi1
boszi2
boszi3
boszi4
boszorkánytakaró png
previous arrow
next arrow
boszi1
boszi2
boszi3
boszi4
boszorkánytakaró png
previous arrow
next arrow
Boszorkányok históriája