fbpx

A Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolában ismerkedtem meg a nemezelés mesterségével, felnőttképzés keretében, Árvai Anikó és Vetró Mihály tanítványaként. 2018-ban végeztem.
Ősi, vizes nemezes technikával dolgozom. Alkotásaim szappan, forró víz, gyapjú és a két kezem hosszas, kitartó munkája által alakulnak, formálódnak síkban vagy térben, összevarrás nélkül, egybenemezelve, néha selyemmel “házasítva”.
Díszítéshez fém kincseket, üveg dekorkavicsokat, gyapjúfonalat, növényi és selyemrostokat, gyöngyöket használok.
Legszívesebben mesélő nemezeket készítek, melyek témáját főképp a magyar népmesék és legendák kiapadhatatlan kútjából merítem, és saját fantáziavilágommal elegyítem. Szimbolikus népmesei helyszíneket és szereplőket jelenítek meg, bábokat, díszleteket, magunkra ölthető jelmezeket, mesejátszó készleteket, legendamesélő szőnyegeket alkotok.
Nem csak esztétikai élményt próbálok nyújtani, hanem a nemezeken keresztül szerepjátékra, bábozásra és mesélésre ösztönzök, illetve magyar népmeséket és legendákat igyekszem minél szélesebb körben ismertté tenni, továbbörökítve a bennük rejlő archaikus tudást, és élővé téve a nemezelést, mint mesterséget.
A gyakorlatban is igyekszem továbbadni a tudásom, tapasztalataimat. A Hetedhét Ház nevű játszó- és alkotóházamban minden korosztály számára tartunk kézműves foglalkozásokat is, ahol többek között a nemezelés fortélyaival is ismerkedhetnek gyerekek és felnőttek.
Örömmel alkotok családok, gyermekközösségek számára, megrendelésre is, hogy ez a csodálatos anyag - és általa őseink ránk hagyott tudása - újra bekerülhessen az otthonokba, és az óvodák, iskolák falai közé is.

Szakmai örömeim:


- 2018. 06. 07. - Népi kézműves nemezkészítő lettem
- 2018. - kiállítás a püspökladányi Fészek óvodában és társalkotóként a Napfény óvodában
- 2018. 03. 02. - kiállítás társalkotóként a hajdúszoboszlói Kulturális Központ galériájában
- 2019. 04. 05. - kiállítás társalkotóként Cegléden a Ceglédi Galériában
- 2020. 02. 15. - kiállítás társalkotóként a hajdúszoboszlói Kulturális Központ galériájában - "Egy kalap alatt"
- 2020. 06. 05. - a Hagyományok Háza „Most van időm alkotni –Több leszel ha alkotsz” pályázati felhívására készített sárkányos nemeztakaróm a Népművészeti Módszertani Műhely szakmai döntése alapján díjazásban részesült
- 2020. 11. 06. - kiállítás társalkotóként a debreceni Tímárházban Rácz Zoltán építész terveiből inspirálódva
- 2020. 11. 23. - bemutatkozás a A NÁDUDVARI NEMEZ MŰHELY című könyvben
- 2021. 01. 09. - Bemutatkozás a Hajdú-bihari Napló Helyi érték rovatában, "A jó nemez egy életre szól" című cikkben
- 2021. 06. 09. - kiállítás társalkotóként a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában Rácz Zoltán építész terveiből inspirálódva
- 2021. 09. 14. - kiállítás társkiállítóként a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Házban - "Mesélő nemezeink"

Magam készítem, szerkesztem, barkácsolom a honlapom, és a rajta található fotókat, videókat is. Alkotás valahol ez is...

– B. Szilágyi Edit –
sáv7
sáv8
sáv9
sáv10
sáv11
sáv12
previous arrow
next arrow