fbpx

 

"Azokban a régi szép időkben, melyek már csak a mesékben élnek, úgy mondják, soktornyú, hatalmas várkastély állott a tihanyi hegy fokán. Aranyos teteje messze csillogott a víz felett."
/Lipták Gábor: Aranyhíd - Balatoni mesék, mondák, történetek/

Az alsóörsi Eötvös Károly Művelődési Ház felkérésére készítettem ezt a legendamesélő nemezkészletet egy jól ismert balatoni történethez, Helka és Kelén legendájához.

Nem titkolt vágyam, hogy a nemezeimen keresztül a nemezben, mint ősi anyagban, és elődeink  többszáz, többezer éves meséiben, legendáiban rejlő archaikus tudást egymásba fonva adhassam át gyerekeknek, felnőtteknek. Ezért készítek nagy-nagy szeretettel mesélő nemezeket legendákhoz, népmesékhez.
Megtiszteltetés, és nagy öröm, hogy az ebben rejlő lehetőségeket felismerte az alsóörsi könyvtár, és megbízott egyik legkedvesebb helytörténeti legendájuk nemezbe öntésével, hogy a későbbiekben bábokkal, mesebeli nemezdíszletek közt kelthessék életre a gyerekekkel ezt a legendát.
Nagy szeretettel tettem eleget a kérésnek!

A fabábukat karakterüknek megfelelően válogattam össze, és festettem akril festékkel, majd egy vékony réteg környezetbarát lakkot kaptak, hogy jól bírják a gyakori kézbevételt, játékot. A festett fabábuk nemez, illetve selyemnemez kiegészítőket (köpönyeget, fejdíszt, kalapot...stb. kaptak).
A díszletekez észak-európai nemezelési technikával üreges formára készítettem, az épületek ajtajai nyithatók, a bábok be tudnak költözni a kunyhókba, palotába. Dél-német bundagyapjút használtam, hogy masszív tartásuk legyen. A tó nemezelése során ausztrál merino gyapjút és hernyóselymet használtam.

Örömteli játékot kívánok, és köszönöm a megtisztelő felkérést!

01
02
DSC_0507
t02.1
25
t09
t16
t20
t19
t07
t18
27
t06
t17
previous arrow
next arrow
01
02
DSC_0507
t02.1
25
t09
t16
t20
t19
t07
t18
27
t06
t17
previous arrow
next arrow

Helka és Kelén legendája

Balatoni legendák – Helka és Kelén