fbpx

𝐁. 𝐒𝐳𝐢𝐥𝐚́𝐠𝐲𝐢 𝐄𝐝𝐢𝐭 𝐯𝐚𝐠𝐲𝐨𝐤, 𝐡𝐚𝐣𝐝𝐚𝐧𝐯𝐨𝐥𝐭 𝐨́𝐯𝐨𝐝𝐚𝐩𝐞𝐝𝐚𝐠𝐨́𝐠𝐮𝐬, 𝐦𝐚 𝐣𝐚́𝐭𝐬𝐳𝐨́𝐡𝐚́𝐳𝐯𝐞𝐳𝐞𝐭𝐨̋ 𝐞́𝐬 𝐧𝐞́𝐩𝐢 𝐤𝐞́𝐳𝐦𝐮̋𝐯𝐞𝐬 𝐧𝐞𝐦𝐞𝐳𝐤𝐞́𝐬𝐳𝐢́𝐭𝐨̋.

💛 Egy kézműves vásárban láttam először nemezt, színpompás tűzmadár formájában. Lenyűgözött a látvány és az anyag különleges tapintása. Hajtott a vágy, hogy kifürkésszem a titkot, hogyan készülhet textil szövés nélkül, hogyan alakítható térbeli tárggyá varrás nélkül.
Utam a Nádudvari Népi Kézműves Szakközépiskolába vezetett, ahol nemzetközi hírű nemezkészítő mesterektől: Vetró Mihálytól és Árvai Anikótól tanulhattam a szakma fortélyait.

💚 𝐀 𝐧𝐞𝐦𝐞𝐳 𝐨𝐥𝐲𝐚𝐧 𝐜𝐬𝐨𝐝𝐚́𝐥𝐚𝐭𝐨𝐬 𝐭𝐞𝐫𝐦𝐞́𝐬𝐳𝐞𝐭𝐞𝐬 𝐚𝐧𝐲𝐚𝐠, 𝐚𝐦𝐢𝐧𝐞𝐤 𝐚 𝐤𝐞́𝐬𝐳𝐢́𝐭𝐞́𝐬𝐞́𝐡𝐞𝐳 𝐞𝐠𝐲𝐞𝐭𝐥𝐞𝐧 𝐞́𝐥𝐨̋𝐥𝐞́𝐧𝐲𝐧𝐞𝐤 𝐬𝐞𝐦 𝐤𝐞𝐥𝐥 𝐦𝐞𝐠𝐡𝐚𝐥𝐧𝐢𝐚.
A forró vizes nemezelés - ahogyan én is dolgozom - a legősibb, több ezer éves múltra visszatekintő, belső-ázsiai gyökerű textilkészítési mód, mindössze gyapjú, víz és szappan szükségeltetik hozzá. Puszta kézzel, hosszú órákon keresztül simogatom, gyúrom az anyagot, míg a kusza gyapjúszálak eltéphetetlen egységbe kapaszkodott nemezzé formálódnak.

🧡 Ez a technika mindent ötvöz, amit az alkotásban általában szeretek: “rajzolom” a mintákat, “festem” a színeket, térbelivé “formázom” az anyagot szabás-varrás nélkül, szabadon, kreatívan. A gyapjút időnként más természetes anyagokkal (növényi rostokkal, selyemmel, fémmel, bőrrel, fával) is társítom.

𝐀𝐦𝐢𝐤𝐨𝐫 𝐚𝐥𝐤𝐨𝐭𝐨𝐤, 𝐮́𝐠𝐲 𝐞́𝐫𝐳𝐞𝐦, 𝐯𝐚𝐥𝐚𝐦𝐢𝐟𝐞́𝐥𝐞 𝐭𝐢𝐭𝐤𝐨𝐬, 𝐨̋𝐬𝐢 𝐭𝐮𝐝𝐚́𝐬 𝐛𝐢𝐫𝐭𝐨𝐤𝐚́𝐛𝐚𝐧 𝐯𝐚𝐠𝐲𝐨𝐤, ezt a tudást és különleges hangulatot igyekszem átadni a Varázs Padlásomon a nemezeimmel, és a saját készítésű videóimmal, fotóimmal egyaránt.

🐉 𝐀𝐥𝐤𝐨𝐭𝐚́𝐬𝐚𝐢𝐦 𝐭𝐞́𝐦𝐚́𝐣𝐚́𝐭 𝐟𝐨̋𝐤𝐞́𝐩𝐩 𝐚 𝐦𝐚𝐠𝐲𝐚𝐫 𝐧𝐞́𝐩𝐦𝐞𝐬𝐞́𝐤 𝐞́𝐬 𝐥𝐞𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚́𝐤 𝐤𝐢𝐚𝐩𝐚𝐝𝐡𝐚𝐭𝐚𝐭𝐥𝐚𝐧 𝐤𝐮́𝐭𝐣𝐚́𝐛𝐨́𝐥 𝐦𝐞𝐫𝐢́𝐭𝐞𝐦, 𝐞́𝐬 𝐬𝐚𝐣𝐚́𝐭 𝐟𝐚𝐧𝐭𝐚́𝐳𝐢𝐚𝐯𝐢𝐥𝐚́𝐠𝐨𝐦𝐦𝐚𝐥 𝐞𝐥𝐞𝐠𝐲𝐢́𝐭𝐞𝐦. A színek és minták kiválasztásánál visszanyúlok az ősi, szakrális szimbólumokhoz.

𝐋𝐞𝐠𝐬𝐳𝐢́𝐯𝐞𝐬𝐞𝐛𝐛𝐞𝐧 𝐦𝐞𝐬𝐞𝐣𝐚́𝐭𝐬𝐳𝐨́ 𝐤𝐞́𝐬𝐳𝐥𝐞𝐭𝐞𝐤𝐞𝐭, 𝐥𝐞𝐠𝐞𝐧𝐝𝐚𝐦𝐞𝐬𝐞́𝐥𝐨̋ 𝐞́𝐬 𝐧𝐞́𝐩𝐦𝐞𝐬𝐞𝐢 𝐢𝐡𝐥𝐞𝐭𝐞́𝐬𝐮̋ 𝐧𝐞𝐦𝐞𝐳𝐭𝐚𝐤𝐚𝐫𝐨́𝐤𝐚𝐭 𝐤𝐞́𝐬𝐳𝐢́𝐭𝐞𝐤, tovább örökítve a népmesékben rejlő archaikus tudást, és élővé téve a nemezelést, mint mesterséget.
A gyakorlatban is igyekszem átadni a tapasztalataimat, játszóházi foglalkozásokon élőben, az oktatóanyagaim segítségével pedig virtuálisan segítek felfedezni a vizes nemezelés teremtő csodáját és az alkotás örömét.

💙 Szívesen veszek részt művészeti kiállításokon, de a legnagyobb boldogság számomra, amikor a nemezeim gyerekkézbe kerülnek. Érdekes tapintásuk, játékba csalogató színük, formájuk a gyerekeket ugyanúgy elvarázsolják, ahogy az egykor látott tűzmadár engem. Nyílt végű, stilizált játékokat készítek, melyek korlátlan játéklehetőséget rejtenek magukban, jól kombinálhatók más természetes játékokkal. Nem bolyhosodnak, masszív, formatartó holmik, így bátran kézbe vehetők, játékba vihetők. 𝐌𝐞𝐠𝐦𝐨𝐳𝐠𝐚𝐭𝐣𝐚́𝐤 𝐚 𝐟𝐚𝐧𝐭𝐚́𝐳𝐢𝐚́𝐭, 𝐟𝐞𝐥𝐬𝐳𝐚𝐛𝐚𝐝𝐢́𝐭𝐣𝐚́𝐤 𝐚 𝐥𝐞𝐥𝐤𝐞𝐭, 𝐤𝐫𝐞𝐚𝐭𝐢́𝐯 𝐠𝐨𝐧𝐝𝐨𝐥𝐤𝐨𝐝𝐚́𝐬𝐫𝐚, 𝐬𝐳𝐞𝐫𝐞𝐩𝐣𝐚́𝐭𝐞́𝐤𝐫𝐚, 𝐦𝐞𝐬𝐞́𝐥𝐞́𝐬𝐫𝐞, 𝐞́𝐫𝐳𝐞𝐥𝐦𝐞𝐤, 𝐠𝐨𝐧𝐝𝐨𝐥𝐚𝐭𝐨𝐤 𝐤𝐢𝐣𝐚́𝐭𝐬𝐳𝐚́𝐬𝐚́𝐫𝐚 𝐨̈𝐬𝐳𝐭𝐨̈𝐧𝐳𝐧𝐞𝐤. Elmélyült egyéni játékra és közösségi együtt játszásra egyaránt alkalmasak.

𝐕𝐚́𝐬𝐚́𝐫𝐥𝐨́𝐢𝐦 𝐞𝐥𝐬𝐨̋𝐬𝐨𝐫𝐛𝐚𝐧 𝐭𝐮𝐝𝐚𝐭𝐨𝐬𝐚𝐧 𝐧𝐞𝐯𝐞𝐥𝐨̋ 𝐜𝐬𝐚𝐥𝐚́𝐝𝐨𝐤, akik számára kiemelten fontos az értékközvetítés, és a szerves műveltség átörökítése, 𝐝𝐞 𝐧𝐚𝐠𝐲 𝐨̈𝐫𝐨̈𝐦𝐨̈𝐦𝐫𝐞 𝐞𝐠𝐲𝐫𝐞 𝐭𝐨̈𝐛𝐛 𝐨́𝐯𝐨𝐝𝐚𝐩𝐞𝐝𝐚𝐠𝐨́𝐠𝐮𝐬, 𝐝𝐫𝐚́𝐦𝐚𝐩𝐞𝐝𝐚𝐠𝐨́𝐠𝐮𝐬, 𝐟𝐞𝐣𝐥𝐞𝐬𝐳𝐭𝐨̋ 𝐩𝐞𝐝𝐚𝐠𝐨́𝐠𝐮𝐬 𝐢𝐬 𝐟𝐞𝐥𝐟𝐞𝐝𝐞𝐳𝐢 𝐚 𝐦𝐞𝐬𝐞𝐣𝐚́𝐭𝐬𝐳𝐨́ 𝐤𝐞́𝐬𝐳𝐥𝐞𝐭𝐞𝐢𝐦𝐛𝐞𝐧 𝐫𝐞𝐣𝐥𝐨̋ 𝐬𝐳𝐚𝐤𝐦𝐚𝐢 𝐥𝐞𝐡𝐞𝐭𝐨̋𝐬𝐞́𝐠𝐞𝐤𝐞𝐭.

🧙‍♀ Gyertek fel velem a Varázs Padlásomra! Kutassuk ki együtt, éljük meg és adjuk át gyermekeinknek is őseink nemezbe, népmesékbe rejtett titkait, kollektív bölcs tudását, közösségformáló, generációkon átívelő megtartó erejét.

Szakmai örömeim:
- 2018. 06. 07. - Népi kézműves nemezkészítő lettem
- 2018. - kiállítás a püspökladányi Fészek óvodában és társalkotóként a Napfény óvodában
- 2018. 03. 02. - kiállítás társalkotóként a hajdúszoboszlói Kulturális Központ galériájában
- 2019. 04. 05. - kiállítás társalkotóként Cegléden a Ceglédi Galériában
- 2020. 02. 15. - kiállítás társalkotóként a hajdúszoboszlói Kulturális Központ galériájában - "Egy kalap alatt"
- 2020. 06. 05. - a Hagyományok Háza „Most van időm alkotni –Több leszel ha alkotsz” pályázati felhívására  készített sárkányos nemeztakaróm a Népművészeti Módszertani Műhely szakmai döntése alapján díjazásban részesült
- 2020. 11. 06. - kiállítás társalkotóként a debreceni Tímárházban Rácz Zoltán építész terveiből inspirálódva
- 2020. 11. 23. - bemutatkozás a A NÁDUDVARI NEMEZ MŰHELY című könyvben
- 2021. 01. 09. - bemutatkozás a Hajdú-bihari Napló Helyi érték rovatában, "A jó nemez egy életre szól" című cikkben (ITT olvasható)
- 2021. 06. 09. - kiállítás társalkotóként a Debreceni Akadémiai Bizottság székházában Rácz Zoltán építész terveiből inspirálódva
- 2021. 09. 14. - kiállítás társalkotóként a nagyrábéi Kossuth Lajos Művelődési Házban - "Mesélő nemezeink"
- 2021. 11. 11.   - bemutatkozás az egyszervolt.hu portál Napocska hírmondójában (ITT olvasható)
- 2022. 01. 22. - kiállítás társalkotóként a magyar kultúra napján a biharnagybajomi Szűcs Sándor Művelődési Házban
- 2022. 05. 07. - kiállítás társalkotóként a Sárrétudvari Művelődési Ház Népművészeti kiállításán

Magam készítem, szerkesztem, barkácsolom a honlapomat, és a rajta található fotókat, videókat is. Alkotás valahol ez is...

– B. Szilágyi Edit –